Święta Wielkanocne to ważny okres w roku nie tylko ze względu na swój religijny charakter, ale również dlatego, że jest to czas, który możesz spędzić razem z rodziną. To właśnie wtedy wszystkie zmartwienia dnia codziennego odchodzą na bok, a Ty wspólnie z najbliższymi zasiadasz do stołu, aby wspólnie celebrować okres Wielkanocny oraz cieszyć się z wiosennej atmosfery. To właśnie z tego powodu stół staje się punktem centralnym podczas rodzinnego spotkania. Pojawia się więc pytanie, jak przygotować stół wielkanocny?
Jak udekorować stół Wielkanocny?
Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych momentów w ciągu całych Świąt. Dla każdego istotne jest, aby przebiegło ono w przyjemnej, rodzinnej atmosferze. Warto zadbać więc o odpowiednie dekoracje na stół, aby cieszyć się piękną aranżacją oraz dodatkowo umilić ten wspólnie spędzony czas.
Oprócz tradycyjnych potraw ważne są również dodatki. To właśnie one kreują klimat i sprawiają, że przesiadywanie przy stole staje się przyjemniejsze. Człowiek z natury lubi przecież przebywać w otoczeniu przedmiotów estetycznych i ładnych. Wielkanocny stół powinien być więc odświętny i wyjątkowy. Warto zwrócić uwagę, aby sztućce i zastawa pasowały do siebie i były kompletne. Istotne są również tekstylia. Nawet skromny, lniany obrus czy bawełniane serwetki dodadzą charakteru. Na rynku nie brakuje wyrobów uszytych z myślą o świętach wielkanocnych, bogatych w symboliczne wzory. W sklepach z łatwością znajdziesz materiały z takim haftem, a do najpopularniejszych z całą pewnością należą: króliczek wielkanocny, kurczaczek, pisanki lub gałązka bukszpanu.
Kluczową rolę w dekoracji stołu wielkanocnego odgrywają także świeże kwiaty i rośliny świąteczne takie jak bazie, bukszpan czy młody owies. Mniej oczywiste są również narcyzy, które według legend wyrosły przy Grobie Pańskim w chwili Zmartwychwstania, krokusy, symbolizujące światło lub tulipany, które są symbolem miłości oraz odrodzenia wiosny. Pośrodku stołu może również znaleźć się charakterystyczna dla Wielkanocy miseczka z rzeżuchą. Aby dobrze ją wyeksponować i sprawić, że ta prosta dekoracja nabierze wyjątkowego charakteru, warto postawić ją na naszej desce Lower. To mała, drewniana deska, która idealnie sprawdzi się na stole, na którym nie ma zbyt wiele miejsca przeznaczonego do dekoracji.
Unikaj błędów w dekoracji.
Nie przesadzaj z ilością ozdób na świątecznym stole. Warto zachować umiar, aby nie przytłoczyć swoich bliskich zbyt dużą ilością zbędnych przedmiotów. Pamiętaj również, aby dekoracje nie były zbyt wysokie, bo mogą przeszkadzać w trakcie rozmów pomiędzy domownikami.
Zwróć uwagę na niepasujące elementy. Wiedz, że kupno akcesoriów z kilku różnych sklepów może nie być najlepszym pomysłem. Ozdoby powinny do siebie pasować i być spójne. W innym przypadku będą tworzyć na stole chaos i nieporządek.
Pamiętaj o przykryciu pieczywa serwetką. Jeśli pozostanie ono niczym nie zabezpieczone, może szybko obsychać.
Potrawy wielkanocne – co powinno znaleźć się na stole?
Na początek poświęcone jajko. Staropolska tradycja mówi, że wielkanocne śniadanie należy rozpocząć od zjedzenia jajka z poświęconego koszyczka. Podobnie jak w przypadku opłatka podczas wigilijnej wieczerzy, dzielenie się jajkiem również powinno być momentem, w którym składa się życzenia.
Jajka są niezaprzeczalnie jednym z najbardziej charakterystycznych dań wielkanocnych. Często goszczą na stołach w towarzystwie różnych dodatków. Najpopularniejszą opcją są jednak jajka z majonezem. Mimo to warte skosztowania są również jajka faszerowane, jajka marynowane lub wszelkiego rodzaju pasty jajeczne.
Wielkanoc przywodzi za sobą również myśl o żurku. Świąteczny żur to aromatyczna zupa, gotowana na mięsie z poświęconego koszyczka – kiełbasa wiejska, biała kiełbasa lub boczek wędzony. Dodaje się do niej również połówki jajek, plastry marchewki oraz tarty chrzan. Często podawany jest w chlebie. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości i serwujesz świąteczną zupę w porcelanie, warto zadbać, żeby i takie zaserwowanie potrawy wyglądało spektakularnie. Deska Clear, którą znajdziesz w naszym sklepie, uatrakcyjni formę podania ciepłej zupy i z pewnością wyeksponuje ją spośród wszystkich innych potraw.
Tradycyjnie na wielkanocnym nie może zabraknąć również mięs i jego przetworów. W trakcie odświętnego śniadania podaje się zazwyczaj zimne mięsa pieczone i wędliny. Jednym z typowych wielkanocnych przekąsek jest mięsna galareta. Sposoby na jej przygotowanie są różne a jako dodatki serwuje się różne sosy, przystawki czy nawet ocet. Mięso wieprzowe w naszej kulturze symbolizuje dostatek i powodzenie, dlatego nie powinno zabraknąć go na wielkanocnym stole. Świąteczne śniadanie nie może również obejść się bez pasztetu, którego również istnieją liczne rodzaje. Dobrze przyprawiony pasztet znajdzie wielu wielbicieli przy Twoim stole. Tradycją jest również kiełbasa, szczególnie biała, którą wkłada się do koszyczka wielkanocnego w dzień święconki.
Wszelkie odmiany mięsa, które zagoszczą na blacie Twojego stołu, będą wyglądać jeszcze bardziej apetycznie, kiedy podasz je w formie deski z wędlinami. Do takiej kompozycji sprawdzi się Deska Mealy, której wygląd upiększy aranżację stołu.
Dużą popularnością w trakcie śniadania cieszą się również śledzie czy sałatki jarzynowe. Wielkanoc to również święto chleba i pieczywa, które jest nieodłącznym elementem niedzielnego śniadania.
Po długim okresie postu równie mocno wyczekiwane są również słodkości. Na stole wielkanocnym nie może więc zabraknąć wypieków takich jak: babka wielkanocna, sernik, mazurek, keks czy pascha, czyli deser z twarogu.
Szukając inspiracji na wielkanocny stół koniecznie zajrzyj na nasz Instagram. Tam znajdziesz nowe wzory desek, które imitują pisanki wielkanocne. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni i z pewnością zaskoczy Twoich najbliższych.